Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@17:28:26 GMT

دروغ سیزده یا دروغ آوریل؟ مشهورترین دروغ های مناسبتی

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۸۹۸۳۳۹

دروغ سیزده یا دروغ آوریل؟ مشهورترین دروغ های مناسبتی

سیزدهم فروردین یا همان سیزده به در، یکی از آن روزهایی است که از قدیم مورد توجه ایرانیان قرار می گرفته است. همانطور که پیشینه ی جشن نوروز را از زمان جمشید می دانند درباره ی سیزده به در (سیزده بدر) هم روایت هست که؛

«... جمشید، شاه پیشدادی، روز سیزده نوروز (سیزده بدر) را در صحرای سبز و خرم خیمه و خرگاه بر پا می کند و بارعام می دهد و چندین سال متوالی این کار را انجام می دهد که در نتیجه این مراسم در ایران زمین به صورت سنت و آیین درمی آید و ایرانیان از آن پس سیزده بدر را بیرون از خانه در کنار چشمه سارها و دامن طبیعت برگزار می کنند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..»

اما برای بررسی دیرینگی جشن سیزده بدر از روی منابع مکتوب، تمامی منابع مربوط به دوران قاجار می باشند و گزارش به برگزاری سیزده بدر در فروردین یا صفر داده اند، از همین رو برخی پژوهشگران پنداشته اند که جشن سیزده بدر بیش از یکی دو سده دیرینگی ندارد اما با دقت بیشتر در می یابیم که شواهدی برای دیرینگی جشن سیزده بدر وجود دارد.

همان طور که پیش از این گفته آمد، تنوع و گوناگونی شیوه های برگزاری یک آیین، و دامنه ی گسترش فراخ تر یک باور در میان مردمان، بر پایه ی قواعد مردم شناسی و فرهنگ عامه، نشان دهنده ی دیرینگی زیاد آن است.

همچنین مراسم مشابهی که به موجب کتیبه های سومری و بابلی از آن آگاهی داریم، آیین های سال نو در سومر با نام «زگموگ» و در بابل با نام «آکیتو» دوازده روز به درازا می کشیده و در روز سیزدهم جشنی در آغوش طبیعت برگزار می شده. بدین ترتیب تصور می شود که سیزده بدر دارای سابقه ای دست کم چهار هزار ساله است. 

دروغ سیزده چیست؟ 

روز دروغ آوریل در بسیاری از کشورها به عنوان یک روز ویژه با گفتن دروغ‌هایی به شوخی در یکم آوریل گرامی داشته می‌شود. 
در برخی از کشورها (از جمله بریتانیا، اتریش، نیوزیلند و زیمباوه) دروغ‌گویی در این روز از صبح تا ظهر ادامه پیدا می‌کند و شخصی که پس از ظهر دروغی بگوید احمق آوریل (April Fool) لقب می‌گیرد اما در مناطق دیگر تا پایان روز ادامه دارد.

گمانه‌زنی‌های مختلفی در مورد ریشهٔ این رسم مطرح است. یکی از معروفترین آن‌ها پیدایش دروغ آوریل را به اقدام شارل نهم پادشاه فرانسه در سال 1564 نسبت می‌دهد که در هنگام اصلاح تقویم گریگوری جشن‌های سال نو را از اول آوریل به اول ژانویه منتقل کرد. پس از آن مخالفان این تغییر همچنان در روز اول آوریل به دید و بازدید عید می‌رفتند دوستان و آشنایان‌شان این افراد را که بر برگزاری عید در روز اول آوریل اصرار داشتند، دست انداخته و سرِ کار گذاشته و آن‌ها را «احمق‌های آوریل» می نمامند.

دروغ‌های معروف اول آوریل در تاریخ به شرح زیرند؛

(واژگونی برج پیزا): تلویزیون هلند در دهه 1950 خبر واژگونی برج پیزا را پخش کرد.

(درخت‌های ماکارونی): بی بی سی یک برنامه پانوراما در 1957 پخش کرد که درخت‌های ماکارونی را در سوئیس نشان می‌داد. بی بی سی اعلام کرد که سوسک‌های ماکارونی که محصولات را از بین می‌بردند قلع و قمع شدند. بسیاری از مردم با بی بی سی تماس گرفتند و پرسیدند که چگونه درخت‌های ماکارونی را کشت می‌کنند. این واقعه در حقیقت از فیلمی به نام St Albans گرفته شده بود.

(دروغ هایی مبنی بر بیرون آمدن از خانه): در 1985 روزنامه L.A. Weekly خبری را در روز دروغ آوریل چاپ کرد که بسیاری از مردم توسط آن فریفته شدند. 

(آلاباما عدد پی را تغییر می‌دهد): روزنامه New Mexicans for Science and Reason در آوریل 1998 مقاله‌ای را چاپ کرد که توسط فیزیکدانی به نام Mark Boslough نوشته شده و در آن آمده بود که قوه مقننه آلاباما رای داد که ثابت پی تغییر کرده است. این واقعه ظاهرا اولین بار در داستانی به نام غریبه‌ای در سرزمین غریب (Stranger in a Strange Land) تالیف رابرت هاینلاین آمده است.

(ترور بیل گیتس): در 2003 خیلی از وبسایت‌های کره شمالی و چینی اظهار داشتند که CNN خبر داد که بیل گیتس موسس مایکروسافت در نتیجه 1٫5٪ افت در بورس سهام چین ترور شد. (به هر حال CNN در چین تحریم شد) 
(آب در مریخ): در 2005 یک خبر در وبسایت رسمی ناسا پخش شد که آب را در مریخ نشان می‌داد. این تصاویر در حقیقت یک لیوان آب بر روی شکلاتی با نام مارس (Mars Candy Bar) بود که به معنی مریخ است.

(پری مرده): در 2007 یک دروغ‌ساز در وبگاهش تصاویری را منتشر کرد که جسد یک موجود ناشناخته 8 اینچی را نشان می‌داد که گفته می‌شد یک پری مومیایی شده است. او سرانجام پری را در eBay به قیمت 280 یورو فروخت!

(پنگوئن های پرنده): شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی در سال 2008 گزارشی از کشف نوعی پنگوئن پرنده در قطب جنوب را پخش کرد. در این گزارش یک فیلم تلویزیونی از پنگوئن‌ها و پرواز آن‌ها تا جنگل‌های آمازون نیز پخش شد.

(زمان استاندارد): در کشورهای مختلف این شوخی آورده شده است که می‌گوید سیستم زمان به نوعی تغییر خواهد کرد که در آن، واحد زمان بر اساس توان‌هایی از 10 ذکر می‌شوند.

(کنترل Gmail با حرکات بدن): گوگل در اول آوریل 2011 امکان جدیدی را در سرویس ایمیل خود معرفی کرد که به کمک آن و بدون استفاده از موشواره و صفحه کلید، کاربران به کمک وب‌کم می توانند به مدیریت ایمیل خود بپردازند و نامه‌های خود را بررسی کنند.

(گوگل نوز): شرکت گوگل در 1 آوریل 2013 امکان جدیدی را تحت عنوان google nose منتشر کرد ، در واقع قرار بود گوگل nose هر بویی را توسط موبایل و رایانه ایجاد کند و کاربران قادر به بوییدن آن باشند !

دروغ سیزده در ایران

بیش از شصت سال است که در ایران، گفتن دروغ سیزده نوروز، یا همان «ماهی آوریل» فرانسوی‌ها، از سوی چند روزنامه‌نگار ایرانی رواج پیدا کرده است. آغاز ماه آوریل یک روز پیش از سیزده نوروز می‌باشد، و این هم‌زمانی دست‌آویزی شد، که درسیزده نوروز که ویژه جشن، شادی و نیایش برای باران و باروری زمین است، زیرنام شوخی دروغ بگویند.

اسماعیل پوروالی، روزنامه نگار سرشناس ایرانی که میان همکارانش به آقای مدیر شناخته شده بود، در ماهنامه روزگار نو در اردیبهشت 1370 خورشیدی در پاریس نوشت: « ما شماره‌ی سیزده فروردین سال 1322 شمسی روزنامه‌ی «نبرد» را یک پارچه به صورت دروغ درآوردیم. یکی از این دروغ‌ها، نطقی بود از هیتلر، که در آن بحبوحه‌ی جنگ، دستور آتش‌بس می‌داد و این مژده‌ای بود که همه‌ی مردم از پیر و جوان، زن و مرد و بزرگ و کوچک را خوشحال می‌کرد. در کنار این دروغ شادی‌دهنده، دروغ آزاردهنده‌ای که در آن روز بساط سیزده نوروز خیلی ها را به هم ریخت، خبر فوت «حاج محتشم السلطنه» رئیس مجلس وقت بود، که چون در بین مردم تهران بخصوص بازاریها وجهه و احترام و اعتباری خاص داشت. هزارها نفر راه خانه‌ی او را در پیش گرفتند تا در مراسم تشییع جنازه‌اش شرکت کنند.» روزنامه نبرد در آن زمان به مدیریت خسرو اقبال اداره می‌شد، واز همکارانش نیز می توان، محمود تفضلی، جواد فاضل، حسن ارسنجانی، جهانگیر تفضلی و اسماعیل پوروالی و سه، چهار تن دیگر که در آن قلم می‌زدند نام برد. اسماعیل پور والی، چند سال پیش در پاریس در گذشت. 

یکی از جنجالی‌ترین دروغ آوریل در ایران خبر کج شدن و احتمال سقوط برج میلاد بود که روزنامه شرق در آخرین شماره خود در سال 1383 منتشر ساخت. این شوخی توسط رسانه‌های اپوزیسیون جدی گرفته شد و به تحلیل آن پرداختند. برخی دیگر نیز آن را به برنامه اتمی ایران نسبت دادند. همچنین قیمت ملک در مناطق اطراف برج نیز برای مدتی کاهش یافت. 

حال مشخص نیست چرا با این که دروغ، یکی از مذموم ترین اعمال است، چرا هنوز در برخی فرهنگ ها جا داشته و به آن پرداخته می شود. 
منبع: student.kaums.ac.ir

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۹۸۳۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاخ سفید: اوکراین آماده حمله روسیه در تابستان است

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در اظهاراتی با پیش‌بینی تداوم حملات نیروهای روسیه به اوکراین در سال جاری، گفت: کی‌یف آماده حمله مسکو در تابستان است.

به گزارش ایرنا به نقل از اوکراین اینفو، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در جمع خبرنگاران به تصویب کمک بیش از ۶۰ میلیارد دلاری جدید ایالات متحده به اوکراین اشاره کرد و افزود: بنا بر پیش‌بینی ما، حتی با تصویب این کمک نظامی به اوکراین ما همچنان شاهد پیشروی ارتش روسیه در خاک این کشور خواهیم بود چرا که هیچگاه نمی‌توان بلافاصله روند یک اتفاق را ۱۸۰ درجه برعکس کرد.

سالیوان در ادامه با بیان اینکه اوکراین قصد دارد پس از دریافت این کمک نظامی یک ضد حمله جدید را در سال ۲۰۲۵ با هدف بازپس‌گیری سرزمین‌های تحت تصرف روسیه آغاز کند، تاکید کرد: اما این ضد حمله به کمک‌های مالی اضافی از کنگره و تائید کاخ سفید بستگی دارد.

به نوشته اوکراین اینفو، کنگره آمریکا در ۲۰ آوریل (اول اردیبهشت) لایحه‌ای را تصویب کرد که بیش از ۶۰ میلیارد دلار برای حمایت از اوکراین اختصاص می‌دهد که پس از تصویب سنا و با امضای جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، این لایحه به قانون تبدیل شد.

اندکی پس از آن، پنتاگون از ارسال بسته کمک نظامی جدید ایالات متحده به ارزش یک میلیارد دلار به اوکراین خبر داد که شامل گلوله‌های توپخانه، مهمات دفاع هوایی، موشک‌های ضد تانک و خودروهای زرهی بود.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیز در ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت)، از اختصاص ۶ میلیارد دلار برای خرید تسلیحات از پیمانکاران صنایع دفاعی ایالات متحده برای ارسال به اوکراین خبر داد.

کارین ژان پیر سخنگوی کاخ سفید هم در ۲۹ آوریل (۱۰ اردیبهشت) اظهار کرد که اوکراین سلاح‌ها و مهمات جدیدی را در قالب بخشی از بسته اخیر کمک نظامی واشنگتن به کی‌یف، دریافت کرده است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • صادرات نفت عراق کاهش یافت
  • ۱۰۰۰ برنامه مناسبتی در دهه کرامت در اصفهان اجرا می‌شود
  • تورم ترکیه در ماه آوریل به ۷۰ درصد رسید
  • بنگاه دروغ پراکنی انگلیس
  • کاخ سفید: اوکراین آماده حمله روسیه در تابستان است
  • صادرات نفت ونزوئلا کاهش یافت
  • وزیر اسرائیلی: به حمله ایران پاسخ داده‌ایم
  • واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل کاهش یافت
  • افزایش قیمت جهانی موادغذایی
  • ایسکو بهترین بازیکن ماه آوریل لالیگا